Stowarzyszenie Innowatorów Wsi zaprasza wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich do udziału w konkursie „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”.
Jak informują organizatorzy jest to projekt kulinarny, którego ideą jest połączenie tradycyjnych przepisów kultywowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z nowoczesnymi aranżacjami tychże dań, realizowanymi przez szefów kuchni młodego pokolenia.
W ramach ogólnopolskiego konkursu wytypowanych zostanie 16 Kół Gospodyń Wiejskich, które pod okiem kamer przygotują danie z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Konkursowy Szef Kuchni wykona to samo danie w nowej odsłonie. Ponadto podejmie wyzwanie stawiane przez KGW. Filmy z realizacji projektu będą dostępne na kanale You Tube, a widzowie zdecydują, kto wygra i zdobędzie główną nagrodę ufundowaną ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. I miejsce w konkursie to nagroda rzeczowa o wartości aż 6 tys. złotych dla najlepszego Koła. Ponadto wszyscy finaliści otrzymają upominki oraz dyplomy uczestnictwa. Finałowe przepisy wraz z nowoczesnymi aranżacjami zostaną opublikowane w książce kucharskiej „Z mięsem drobiowym przez pokolenia – Tom I ZIMA” która powstanie na zakończenie realizacji projektu (luty 2023 r.).
Więcej informacji, w tym formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu - na stronie www.przezpokolenia.pl. Rejestracja rozpoczęła się 24 października 2022 r. i potrwa do 20 listopada 2022 r. Decyduje kolejność zgłoszeń.