W ostatnich latach zmieniają się preferencje zakupowe wśród konsumentów. Zwiększa się zainteresowanie dobrej jakości świeżymi produktami żywnościowymi, wytworzonymi według naturalnych metod produkcji, jak najmniej przetworzonymi i zakupionymi lokalnie. Stwarza to możliwość rozwoju dla rolników i podmiotów zajmujących się produkcją żywności, jej przetwórstwem w małej skali oraz sprzedażą dla konsumenta końcowego, w ramach takich działań jak: sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, rolniczy handel detaliczny, a także działalność marginalna, lokalna i ograniczona.
Zapraszamy mieszkańców powiatu radomszczańskiego - rolników, podmioty, które prowadzą lub chcą rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności na bezpłatne szkolenie pt. „Małe przetwórstwo w gospodarstwie rolnym – formy sprzedaży produktów z gospodarstwa rolnego”, które poprowadzi Anna Walas, Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Termin: 25 lutego 2025 r. (wtorek), godzina: 16:00
Miejsce: Starostwo Powiatowe w Radomsku, sala 208 (II piętro)
Podczas spotkania omówione zostaną m.in.:
- zasady rejestracji i sprzedaży w ramach dostaw bezpośrednich, sprzedaży bezpośredniej, RHD, MLO,
- identyfikowalność żywności,
- promocja produktów i systemy jakości, w tym wpis produktu na listę produktów tradycyjnych.
Będzie również możliwość zadawania pytań.
Szkolenie jest bezpłatne.
Szczegóły pod numerem telefonu: tel. 535 624 783.