W odpowiedzi na ogromną ilość jedzenia, które każdego dnia trafia do śmieci, od poniedziałku obok budynku Starostwa Powiatowego w Radomsku stoi społeczna lodówka. Mieszkańcy powiatu mogą wkładać do niej niepotrzebną, ale wciąż zdatną do spożycia żywność, a potrzebujący – mogą z leżących tam artykułów korzystać.
Idea, aby dzielić się nadwyżkami jedzenia i zamiast wyrzucać na śmietnik, wstawiać je do ogólnodostępnych lodówek społecznych realizowana od lat na Zachodzie Europy, od kilku lat zaczyna być popularna także w Polsce. W Radomsku z taką inicjatywą zwróciło się do władz Powiatu Radomszczańskiego Stowarzyszenie „Centrum Integracji Młodzieży Radomsko". W projekcie uczestniczy: Powiat Radomszczański, który użyczył nie tylko teren (pod zadaszeniem), na którym stanęła lodówka, ale także zapewnia prąd niezbędny do jej funkcjonowania, Miasto Radomsko, które także wczoraj uruchomiło drugą tego typu lodówkę na ul. Kościuszki (obok budynków TBS i MOPS) oraz Whirlpool, producent artykułów agd, który podarował obie lodówki i – jak zapewnia Zygmunt Łopalewski, Dyrektor ds. Komunikacji Korporacyjnej Whirlpool Company Polska – w razie potrzeb będzie fundował kolejne takie chłodziarki. O sprzęt i żywność mają dbać wolontariusze z Centrum Integracji Młodzieży Radomsko.
Ogólnodostępna lodówka usytuowana jest przy budynku starostwa (przy wejściu B, najbliżej ul. Leszka Czarnego). W każdym momencie można zabrać z półek produkty spożywcze bądź uzupełnić chłodnię konserwami, pieczywem, owocami, jogurtami, serami, czy też przygotowanymi w domu potrawami i przetworami. Najlepiej, by słoiki lub opakowania były opatrzone wyraźną informacją dot. terminu przydatności.
W inauguracji pierwszej w Radomsku ,,jadłodzielni” udział wzięli: Wicestarosta Małgorzata Lewandowska, Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu i jednocześnie Prezes Stowarzyszenia Centrum Integracji Młodzieży Radomsko Edyta Sapis – Drozdek, Prezydent Radomska Jarosław Ferenc, Członek Zarządu Powiatu Michał Koski, Sekretarz Powiatu Tomasz Kornacki, Dyrektor ds. Komunikacji Korporacyjnej Whirlpool Company Polska Zygmunt Łopalewski, Prezes TBS w Radomsku Krzysztof Górnik. Na dobry początek włożyli do lodówki pierwsze paczki z jedzeniem.
Z badań wynika, że w Polsce rocznie marnuje się 9 milionów ton żywności. Każdy z nas wyrzuca w tym czasie średnio 52 kilogramy jedzenia, dotyczy to ponad 30 procent rodzin. Dlatego zachęcam, aby zamiast wyrzucać dobre jeszcze produkty na śmietnik, przynosić je do społecznej lodówki
– mówi Wicestarosta Małgorzata Lewandowska.
Edyta Sapis - Drozdek, inicjatorka projektu zaapelowała, aby w akcję włączyli się właściciele lokalnych sklepów i restauracji, którzy także mogą dzielić się nie sprzedanymi produktami lub posiłkami.