Zachodzące we współczesnym świecie procesy globalizacji wywierają istotny wpływ na funkcjonowanie gospodarki, w tym rolnictwa i sektora produkcji żywności, które poddawane są oddziaływaniu mechanizmów rynkowych.
Korporacyjność obecnego etapu globalizacji skutkuje opanowaniem rynku przez niezależne, silne przedsiębiorstwa. Jest to proces nieunikniony, mający swoje dobre strony – np. wzrost efektywności produkcji, nieograniczoną obfitość oferty (rozwój metod konserwowania i przewożenia), ale też negatywne – zmiana charakteru produkcji z jakościowego na ilościowy.
Ponad sto lat temu amerykański lekarz i popularyzator zdrowia Victor Lindlahr wypowiedział bardzo znamienne i szczególnie dziś mocno brzmiące słowa:
90 proc. chorób znanych człowiekowi spowodowanych jest przez tanią, kiepskiej jakości żywność,
zatem - jesteś tym, co jesz.
Niech te słowa, uzmysłowią nam, że zdrowa, naturalna i świeża żywność jest kluczowa w życiu człowieka. Wystarczy tylko obejrzeć się, a znajdziemy wokół nas ludzi - prawdziwych pasjonatów, którzy z trudem i oddaniem produkują dla nas istne dary życia
i zdrowia.